Baarmoederverhalen – nooit meer ongesteld

Het was de ochtend van de operatie. Voordat we naar Groningen reden ging ik thuis nog even snel naar het toilet. Geheel tegen mijn eigen verwachtingen in was ik ongesteld geworden. Ik had een paar weken hiervoor een spoed-IVF gehad, waardoor ik de pil niet meer slikte. Op deze ongesteldheid had ik op de een of andere manier helemaal niet meer gerekend. Het voelde gek genoeg als een soort afscheid. Afscheid van iets dat ik kon missen al kiespijn, maar ook afscheid van mijn lijf dat nog compleet was. Het gaf mij ook hoop. Alsof mijn lijf mij nog even wilde laten weten dat het op die kanker na toch echt nog gewoon deed wat het moest doen.

Dat ik niet meer ongesteld zou worden was één van de weinige voordelen die ik gelijk zag toen ik hoorde dat ik mogelijk mijn baarmoeder kwijt zou raken. Nooit meer ongesteld, nooit meer menstruatiepijn. Hallelujah. Sommige vrouwen noemen hun menstruatie ook wel hun ‘’rode feestje’’. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik deze benaming met een dikke korrel zout moest nemen.  Ik heb ongesteld zijn, net als veel andere vrouwen met mij denk ik, nooit als een feestje beschouwd. Het was zelfs een regelrechte ramp.

Ik zat in de brugklas toen ik voor het eerst ongesteld werd. Na een paar maanden kreeg ik steeds meer klachten. Ik had vooral veel krampen en buikpijn. Ook had ik achteraf gezien best zware bloedingen. Dit was op een gegeven moment zo erg dat ik standaard de eerste 2 dagen van mijn menstruatie niet naar school kon, omdat ik gewoon niet kon functioneren.

Toen ik 14 was besloot ik samen met mijn huisarts dat ik aan de pil ging in de hoop dat daarmee de klachten zouden verdwijnen. Voor mij bleek dit een goede oplossing te zijn. Mijn klachten waren niet helemaal weg, maar het ging de eerste tijd wel stukken beter. Ik zeg de eerste tijd, want ondanks de pil werden mijn bloedingen in de jaren erna heftiger. De tampons in groot formaat waren niet aan te slepen. Uiteindelijk namen ook de krampen weer toe. De krampen voelde ik in mijn eierstokken en baarmoeder, maar eigenlijk voelde alles beurs. Elke keer als ik ongesteld was voelde ik dat mijn lijf behoorlijk hard aan het werk was. Ik hield het vol op paracetamol en ibuprofen.

Na verloop van tijd kwam ik op het geniale idee om mijn pil gewoon door te slikken. De vrouwelijke lezers zullen begrijpen wat ik hiermee bedoel, maar voor de zekerheid: geen stopweek meer, gewoon niet meer ongesteld worden. Eerder durfde ik dat niet door alle indianenverhalen die de wereld in waren geholpen hierover. Als ik niet ongesteld zou zijn zou ik die klachten ook niet hebben dacht ik bij mijzelf. En dat was gelukkig ook zo. Wel had ik af en toe doorbraakbloedingen, waarna ik toch maar ongesteld werd en weer dezelfde klachten kreeg. Wat ik destijds gewoon zag als een signaal van mijn lijf dat het tijd werd om weer eens ongesteld te worden. Ik was mij er niet bewust van dat het ook andere redenen kon hebben. Achteraf gezien had ik hiermee natuurlijk gewoon naar de huisarts moeten gaan. Dat je wat ongemak ervaart als je ongesteld bent is normaal, maar als je echt veel (pijn)klachten hebt is het dat allerminst.

Menstruatiepijn wordt helaas nog te vaak afgedaan als iets dat er nou eenmaal bij hoort. Even slikken en weer doorgaan. Met de wetenschap van nu kan ik zeggen dat dit dus echt niet altijd zo is. Toen ik de diagnose baarmoederhalskanker kreeg ging ik terugdenken aan de klachten die ik de afgelopen jaren had gehad. Wellicht waren de tussentijdse bloedingen wel het gevolg van de tumor die zich aan het ontwikkelen was. Daarnaast bleek na de grote operatie dat ik zowel endometriose als uitgebreide adenomyose had. Endometriose is een weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies. Het zet zich vast op bijvoorbeeld organen buiten de baarmoeder en bloed mee als je ongesteld bent (en soms ook tussen de menstruaties door). Adenomyose is ongeveer hetzelfde, maar dit bevindt zich ín de baarmoeder in plaats van erbuiten. Voor mij verklaarde dit gelijk de pijnklachten en hevige bloedingen die ik al die jaren had gehad. Endometriose is een aandoening die veel vrouwen raakt en kan zelfs leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

Tijdens het schrijven van deze blog realiseer ik mij dat ik zelden tot nooit met mijn vriendinnen of andere vrouwen om mij heen heb gesproken over mijn menstruatieproblemen. Ongesteld ben je gewoon en klachten horen erbij. Misschien had ik wel eerder aan de bel getrokken als ik het wel bespreekbaar had gemaakt. Misschien was ik er dan wel eerder achter gekomen dat mijn klachten niet normaal waren en een oorzaak hadden. Ik ben gelukkig van al deze klachten af, maar er zijn nog genoeg vrouwen die op welke manier dan ook maandelijks en soms zelfs dagelijks problemen ondervinden. Hoe mooi zou het zijn als we dit onderwerp wel met elkaar zouden bespreken en hierdoor meer menstruatieleed kunnen voorkomen?

Onder de naam ‘’baarmoederverhalen’’ heeft Libresse een indrukwekkende reclame gemaakt. Ze moedigen hiermee  consumenten aan om hun baarmoederverhalen te delen. Op mij heeft de reclame in ieder geval indruk gemaakt! Klik hier om de reclame van Libresse te bekijken.

 

Vorige blog  volgende blog

Deel dit bericht

2 reacties op “Baarmoederverhalen – nooit meer ongesteld”

  1. Helaas zo herkenbaar.. kon mijn verhaal wel zijn! Helaas is er nog steeds niet echt een oplossing, alleen hormonale oplossingen.. zo jammer.
    Het zou goed zijn als meisjes, vrouwen er meer over zouden praten! Niet wegstoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *